LOS ANGELES 1932







Olympialiike alkoi pikkuhiljaa saada muotoaan ja ansaitsemaansa arvoa niinpä Kansainvälinen Olympiakomitea alkoi etsiä mahdollisuuksia järjestää kisat Euroopan ulkopuolella.

30-luvun alun taloudellisen laman vuoksi Los Angeles oli ainoa ehdokas Kymmenennen Olympiadin kesäolympialaisten järjestäjäksi ja niin vuoden 1932 annettiin Kalifornian suurkaupungille

Kisojen keskuspaikaksi valittiin Los Angelesin länsiosissa sijaitseva Exhibition Park, jonne rakennettiin komea päästadion Colisseum,          ja uimastation. Alueella sijaitsi jo aiemmin Yhdysvaltojen armeijan 160:nnen jalkaväkirykmentin kasarmirakennus, joka valittiin miekkailun kilpailuareenaksi.

Long Beachin rannikkokaupunki sai jarjestettäväkseen soudun ja purjehduksen kilpailut. Pasadenassa kilpailtiin ratapyöräilyn mitaleista.  Los Angelesin keskustassa oli myös Olympic Auditorium, jossa järjestettiin olympialaisten kamppailulajit - nyrkkeily, paini sekä painonnosto.


Kansainvälinen olympiakomitea lähetti kutsun saapua kymmenennen olympiadin kisoihin Los Angelesiin jokaiselle jäsenmaalleen. Hieman epäilyjä herätti Los Angelesin sijainti osallistujamaihin nähden, mutta kutsun hyväksyi lopulta 37 maata.  Kolumbia ja Kiina tekivät ensiesiintymisensä olympianäyttämöllä.

Osallistujista suurimmat  joukkueet tulivat luonnollisesti isäntämaalta USA:lta 474 urheilijaa, japanilaiset olivat toiseksi suurin joukkue 157:llä ja saksalaiset 134:llä atleetillaan.

Suomesta kisoihin lähetettiin pieni, mutta sitäkin vahvempi 40:n urheilijan joukkue. Skandaalin aiheutti Paavo Nurmen osallstumisoikeudesta käyty keskustelu, kun kisoihin. Maratonille valittu Nurmi diskattiin, kun ruotsalaiset olivat saaneet selville hänen osallistuneen New Yorkissa kilpailuun, josta hän oli saanut korvauksen, eli Nurmi luettiin ammattilaiseksi.

Kaikesta kohusta huolimatta, Yhdysvaltain varapresidentti Charles Curtis julisti olympialaiset avatuksi täydellä Colisseum Memorial Olympiastadionilla. Edessä oli kaksi viikkoa taistelua olympiamitaleista.



LOS ANGELES MEMORIAL COLISSEUM STADIUM

Los Angelesin kaupunki päätti rakentaa monikäyttöstadionin kaupungille suurempia urheilutapahtmia varten. Kaupungin länsiosasta löytynyt hylätty laukkarata sopi erinomaisesti kaupungin käyttötarkoituksiin ja rakennustyöt aloitettiin vuonna 1920. Katsomokapasiteetiksi päätettiin tuolloinkin melko kunnioitettavat 75.000 katsojaa.

Los Angeles Memorial Colisseum rakennettavana 1922


Colisseum valmistui vuonna 1923.  Kun Los Angelesille myönnettiin vuoden 1932 olympialaiset, katsomokapasiteetti laajennettiin 105.000:een.  Stadionin eteläpäätyyn rakennettiin kauniiden kaariporttien yläpuolelle olympiatulta varten oma malja ja sen alapuolelle oma tulostaulu palvelemaan kisavieraita.

Vuonna 1932 Colissseumilla kilpailtiin yleisurheilun, maahockeyn sekä voimistelun mitaleista.  Lisäksi kisossa näytöslajeina kilpaillut amerikkalainen jalkapallo ja lacrosse kilpailtiin stadionilla

Memorial Colisseum 1932 avajaisissa

Olympia-aukio 1932

Vierailuni aikana, stadion oli valmiina amerikkalaisen jalkapallon joukkueen USC Trojansin tulevaa kotiottelua varten. Trojans on stadionin pääkäyttäjä tällä hetkellä.  Trojansin edustaja järjesti ystävällisesti vierailuni stadionille, vaikka portit olivat suljettuna.  Stadionilla järjestetään tiettyinä päivinä opastettuja kierroksia, mutta itselleni oli okein privaattikierros historiallisilla paikoilla


Los Angeles Memorial Colisseum 2015

Olympia-aukio 2015

Maraton-portti 

Lahikuva Olympiaportista


Los Angeles Memorial Colisseum nimettiin vuonna 2004 Yhdysvaltojen historialliseksi suojelluksi maamerkiksi. 





LOS ANGELES SWIMMING STADIUM

Uinnista oli muodostumassa yleisurheilun jälkeen toseksi suosituin olympiaji ja tämä aiheutti kisajärjestäjille paineita rakentaa uintikeskus täyttämään katsojamäärien tarpeita.  1932 järjestelykomitea päätti rakentaa 10.000 paikkaisen uintikeskuksen aivan olympiastadionin viereen. 

Uimastadion valmistui vain muutamaa kuukautta ennen kisojen avajaisia. Stadionille rakennettiin väliaikainen katsomo täyttämään suuri pääsylippujen tarve kisojen uintitapahtumiin.  Pysyvä katsomon osa on vieläkin nykyisen uintistadionin perustana.

Väliaikainen katsomo 1932

Los Angelesin uimastadion 1932

Vuoden 1932 kisojen jälkeen uimastadion oli tarkoitus purkaa, koska se oli tarkoitettu vain väliaikaiseksi kilpailuareenaksi.  Los Angelesin kaupunki päätti kuitenkin ottaa stadionin haltuunsa ja tehdä siitä julkisen uimakeskuksen asukkailleen.  Vanha hyppytorni ja väliaikainen lisäkatsomo purettiin. Katsomon tilalle rakennetiin lasten harjotteluallas.

Vuonna 2015 uimastadionin uusi nimi on LA84 Foundation John C. Argue Swim Stadium ja se toimii edelleenkin julkisena uima-altaana Los Angelesin asukkaille.  Vierailullani minulla oli suuri ilo uida vanhassa olympia-altaassa.  Samaan aikaan paikalla pidettiin lasten uimakoulua, mutta kaikille halukkaille oli tilaa

Alkuperäisestä uimastadionista on vielä jäljellä vanha sisäänkäynti, pääkatsomon alaosa sekä alkuperäiset pukuhuoneet.  Stadionin ulkoseinässä on olympiarenkaat osoittamassa kunniotusta vanhaa olympiapaikkaa kohden.


Uimastadion 2015

Uimastadionin pääsisäänkäynti

Olympiarenkaat uimastadionin seinässä

Alkuperäisen pääkatsomon alaosa


160:nnen   Jalkaväkirykmentin Kasarmit

Kasarmirakennus rakennettiin 1912 Yhdysvaltojen Armeijan tarpeisiin.  Kasarmia käytettiin etenkin esnimmäisessä ja toisessa maailmansodassa koulutuskeskuksena.  Yhdysvaltojen armeija luovutti kasarmirakennuksen kisaorganisaation käyttöön.  Rakennuksen suuri halli muutettiin miekkailuareenaksi. Areenalle mahtui alunperin 1200 kisavierasta, mutta lisääntyneen lipunmyynnin vuoksi hallin parvekkeille lisättiin 600 istumapaikkaa nostaen katsomokapasiteetin 1800:aan paikkaan.


Kasarmirakennus ulkopuolelta 1932

Miekkailuhalli 1932

Kasarmirakennus luovutettiin takaisin armeijalle kisojen  jälkeen.  Vuuonna 1961 rakennus luovutettiin Kalifornian yliopistojen hallinnon käyttöön.  Tällä hetkellä rakennus tomii Kalifornian Tiedemuseon lisärakennuksena ja siinä toimii tieteiden opetukseen erikostunut koulu.

Vieraillessani paikalla, minua lähestyi paikallinen turvamies kysellen minkälaisissa asioissa liikun, kun kuvaan koulua.  Lyhyiden neuvotteluen jälkeen minun kuitenkin sallittiin vierailla vanhassa miekkailuhallissa.  



Miekkailuhalli ulkopuolelta 2015

Miekkailuhalli 2015

OLYMPIC AUDITORIUM

Olympia auditorio rakennettiin vuonna 1924 aivan Los Angelesin keskuustaan.  Auditorion avajaiset olivat suuri mediatapahtuma, kun näyttelijä Rudolph Valentino ja nyrkkeilijä Jack Dempsey kunnioittivat tilaisuutta läsnäolollaan.

Auditoriota käytettiin alkuun pienempiin urheilutapahtumiin, mutta vuoden 1932 järjestelykomitea antoi painin, painonnoston ja nyrkkeilyn kilpailut auditoriolle.

Vuonna 1932 kisojen aikana Olympia Auditorio oli USA:n suurin sisäurheiluareena 15.300:lla istumapaikalla.

 
Olympia Auditorio 1932

 
Olympia Auditorio nyrkkeilyareenana 1932



Olympialaisten jälkeen auditoriota käytettiin suuriin paini-, nyrkkeily-   ja rullaluistelutapahtumiin 1930 - 1950 luvuilla.  Hollywood kiinnostui myös paikasta, niinpä elokuva Rockyn nyrkkeilykohtaukset kuvattiin siellä

Auditorio suljettiin vuonna 1985,  mutta avattiin uudelleen 1990-luvulla konserttiareenaksi. Hallissa jjjärjestettiin myös ammattilaispainin WWF:n otteluita

Vuonna 2005 amerikkalais-korealainen kirkko osti auditorion.  Kirkko toimii edelleenkin hallissa. Itse pääsin vierailemaan siellä ystävällisen korealaispapin avulla      

Olympia Auditorio ulkopuolelta 2015
      
Olympia Auditorio sisältä 2015
LONG BEACH

Olympialaisten järjestyskomiteaa kohtasi ongelma, kun Los Angelesin keskustassa ei ollut paikkaa kisojen soutu- ja   purjehduskilpailuille. Apuun saatiin kuitenkin Los Angelesin eteläpuolella sijaitseva Long Beachin kaupunki, jonka vierasvenesatama osoittautuikin ihanteelliseksi olympianjyäyttämöksi. Sataman yhteyteen rakennettiin vielä erillinen soutustadion, jonne rakennettiin väliaikainen katsomo  6000:lle katsojalle.

Long Beachin Satama 1932

Long Beachin satama 2015
Soutustadion tunnetaan edelleenkin Long Beach Marine Stadiumin nimellä. Yllättäen ei kovin moni paikallinen asukas tiedä, että täällä on kerran kilpailtu olympialaisista mitaleista. Ystävällinen veneilijä vei minut vielä kierrokselle soutualtaassa saadakseni njaähdä stadionin kilpailjoiden näkökulmasta. 
Soutustadion 1032

Soutustadion 1932


Soutustadion 2015
Valitettavasti vanha soutustadion ei ole enää aktiivikäytössä souduille, mutta paikalliset huvivenelilät käyttävät vesialuetta ahkerasti.  Marine Stadium oli myös ehdolla vuoden 1984 kesäolympialaisten soutustadioniksi, mutta ei tullut valituksi liian pienenä 



Kymmenennet kesäolympialaiset Los Angelesissa olivat suuri menestys järjestelytoimikunnalle. Vaikka maailmanlaajuinen lama oli vienyt monet hädän partaalle, palautti urheilu uskon paremmasta huomisesta. Los Angelesin sanottiin saaneen kisoista 1.000.000 dollaria voittoa, mikä oli tuonon aikaan valtava määrä rahaa.

Osallistuneista maista menestyksekkäin oli luonnollisesti USA 41:llä kultamitalilla, toiseksi tuli ehkä yllättäen Italia 12:lla kultamitalilla sekä kolmanneksi Ranska 10:llä kultamitalilla.  Piskuinen Suomi oli mitalitaulukon 9. viidellä kultamitalilla.

KOK oli vuoden 1931 kongressissaan valinnut vuoden 1936 kisaisännäksi Berliinin. Vielä vuonna 1932 kukaan ei tiennyt, miten maailmanhistoria tulisi muuttumaan ennen vuotta 1936, mutta sitähän ei vielä tarvitse vielä miettiä vaan nyt keskitytään seuraavaan olympiaseikkailun maahan Saksaan, missä en ole vielä koskaan itse asiassa vieraillut



TIESITTEKÖ ETTÄ ?

-       Palkintopalli ja maalikamera tulivat ensimmäistä kertaa olympialaisiin.
   
-       Esteratsastuksen joukkuekilpailussa ei yksikään maa saanut joukkuetta kasaan, joten mitaleita ei jaettu 

-      3000 metrin esteistä muodostui 3400 metrin esteet, koska tuomaristo oli laskent kierrokset väärin.      Volmari Iso-Hollo voitti molemmat kierrokset, mutta USA:n kilpailija ohitti ylimääräisellä kierroksella brittikilpailijan nousten näin hopealle.

-      Kestää vielä 52 vuotta, ennenkuin olympialaiset palaavat uudelleen Yhdysvaltoihin, kun Los Angeles saa vuoden 1984 olympialaiset     







 







































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti